Een elektrische fiets is voor iedereen!

Een elektrische fiets is voor iedereen!

Rijd jij al op een elektrische fiets? Of ben je nog steeds fan van je normale fiets, of scooter? Een elektrische fiets is een ideale kruising tussen beiden! Een elektrische fiets biedt namelijk trapondersteuning tot 25 kilometer per uur, waardoor je altijd als een speer door de bochten vliegt met weinig moeite. Dat is erg ontspannend voor als je bijvoorbeeld naar je werk moet, of met zware boodschappen tassen moet fietsen. De e-bike doet het leeuwendeel van het werk, waardoor jij heerlijk kunt fietsen. Alsof je altijd de wind in je rug hebt!

Met de wind in je rug op de fiets

In Nederland lijkt het bijna altijd wel alsof je op de heenweg wind tegen hebt en op de terugweg ook! Persoonlijk vind ik dat het grootste nadeel van fietsen. Gelukkig is dat probleem met een elektrische fiets gauw verholpen. De trapondersteuning van de elektrische motor kan overigens heel eenvoudig worden afgestemd op jouw rijstijl en voorkeuren.

Motor van de elektrische fiets

De motor van de e-bike is uiteraard elektrische en wordt dus aangedreven door een accu. Deze accu moet goed verzorgd worden om de levensduur te bewaken. Deze is gemiddeld zo’n vijf tot zeven jaar, maar kan behoorlijk verlengd worden. Dat doe je door de accu bij voorkeur op kamertemperatuur te bewaren. Het wordt daarom bijna altijd aangeraden om de elektrische fiets binnen te parkeren in de schuur of bijkeuken. Bij vorst of erge warmte verliest de accu namelijk behoorlijk veel aan kracht en dat is zonde. Een accu kan lang mee gaan dus kun je deze maar beter goed verzorgen. Op een volle accu haal je overigens gemiddeld zo’n 80 kilometer. Voor de meeste mensen meer dan genoeg kilometers om betrouwbaar op de bestemming te komen!

Een e-bike die bij je past

Er zijn veel verschillende soorten en maten elektrische fietsen. Zo heb je de gebruikelijke heren- en moederfietsen (maar dan met elektrische motor). Op een elektrische moederfiets is het heel makkelijk om bijvoorbeeld de boodschappen doen, of om de kinderen op te halen van school. De elektrische variant van een herenfiets is simpelweg een e-bike met het uiterlijk van een gewone herenfiets. Er zijn zo nog een groot aantal varianten op de e-bike, dus er eentje uitkiezen kan lastig zijn. Een goede tip is om altijd goed te bedenken wat je precies nodig hebt. En natuurlijk altijd even een proefrit maken: dan weet je meteen of je op de goede fiets zit.

Reageren is niet mogelijk.