5 dingen die je moet weten over chlamydia

5 dingen die je moet weten over chlamydia

Als je seksueel actief bent, is het van belang op de hoogte te zijn van seksueel overdraagbare ziektes (SOA’s). Een veel voorkomend voorbeeld van een SOA is chlamydia. Chlamydia is een bacteriële infectie, die eenvoudig van persoon tot persoon overdraagbaar is tijdens de seks. Maar houdt dat precies in? Hoe herken je chlamydia? En hoe kun je het voorkomen? In deze blog vertel ik je aan de hand van 5 feiten alles wat je moet weten over chlamydia.

1. Niet herkend

Chlamydia komt veel voor, maar veel mensen realiseren zich niet dat ze het hebben. Het aantal gemelde gevallen is aanzienlijk lager dan de werkelijke geschatte hoeveelheid. Omdat chlamydia infecties vaak geen symptomen veroorzaken, wordt de bacterie vaak niet herkend. Er wordt geen medische hulp ingeschakeld en zo wordt de bacterie eenvoudig doorgegeven.

2. Bacteriën

Chlamydia wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia Trachomatis. Meestal komt deze voor in het genitale kanaal, dus de baarmoederhals bij vrouwen of de penis bij mannen. Maar bij zowel mannen als vrouwen kan een bacterie ook het rectum en de keel infecteren. Infecties worden eenvoudig verspreid door een vorm van seksuele activiteit. Dus zowel bij orale, vaginale als anale geslachtsgemeenschap. Wanneer de bacterie met je ooglid in contact komt, kan het tevens je oog infecteren. Dat resulteert in een roze oog, of een doorzichtig membraan dat het oogwit bedekt.

 3. Jonge vrouwen opgelet!

Vrouwen tussen de 15 en 24 jaar hebben de meeste kans om een chlamydia infectie te krijgen. Maar iedereen die seksueel actief is – man of vrouw – kan worden besmet. Ook wanneer mannen met mannen seks hebben lopen zij risico. De gezondheidsdienst raad daarom een jaarlijkse chlamydia test mannen of vrouwen aan onder de 25, om langdurige schade of onvruchtbaarheid te voorkomen. Screening op chlamydia is pijnloos: het gaat meestal om een urinemonster of monster uit de vagina of penis.

4. Persoon tot persoon

Chlamydia kun je alleen krijgen door intiem seksueel contact te hebben met een besmette persoon. Dus niet door terloops contact, het aanraken van andermans kleding of het consumeren van besmet voedsel of water. De bacterie heeft menselijke cellen nodig om in leven te blijven.

5. Verschil symptomen

Chlamydia is in de meeste gevallen asymptomatisch, wat het zo moeilijk maakt de infectie te herkennen. Er kunnen zich wel symptomen voordoen. Last hebben van pijnlijk urineren, stinkende afscheiding uit de baarmoederhals of penis, buikpijn, pijn of bloeden na seks kunnen allemaal aanwijzingen zijn van chlamydia. Maar deze symptomen hoeven zich niet voor te doen.

De belangrijkste conclusie is dus dat regelmatig een chlamydia test doen van belang is, ook als je geen symptomen hebt. Zo houd je elkaar en een ander veilig.

 

Reageren is niet mogelijk.