Altijd afgeprijsd

Altijd afgeprijsd

Wie de macro trends in de gaten houd weet dat allerlei activiteiten in de knel zitten. Corona heeft flink huisgehouden wat veel evenementen heeft stilgelegd. Er zijn hier twee perspectieven voor, je kan het zien als je moment om een koopje te doen of je Keynesiaanse plicht te vervullen.

Knel

Een voorbeeld van een markt die nu lastig is voor ondernemingen is de evenementen markt. Waar bedrijven die evenementen organiseren helemaal lam liggen zitten bedrijven die eigen evenement ondersteuning bieden in een lastig pakket. Veel mensen durven he tnu niet aan om bijvoorbeeld een cateraar te laten komen voor hun feestje, als ze überhaupt al een feestje geven. Zo zie je van alles in de aanbieding, zoals een aanbieding partytent, aanbieding cateraar, aanbieding live muziek, etc.

Jagen

Voor sommige van ons is dit het moment om op koopjes te jagen. Als het gras van de vraag wegvalt en partijen zitten met niet flexibele assets zijn ze al snel bereid water bij de wijn te doen als het gaat om prijs. Daar kan je dan zelf op inspringen om er je voordeel mee te doen. Zeker met het zonnig weer dat we nu hebben zijn allerlei buitenartikelen razend interessant. De meeste van je gasten zijn waarschijnlijk toe aan ongestoord uiten kunnen zitten. Voor veel mensen in de stad zijn ze namelijk aangewezen op publieke parken, een uitingsvorm die nu erg gestremd is. Een mooie buitentent kan dan mooi die balans tussen binnen en buiten vinden, tussen koel maar toch warm, fris maar toch beschut.

Juist nu

Daarnaast is het voor veel mensen een prikkel om juist hier nu geld aan te geven om dit soort bedrijven te ondersteunen. Zeker bedrijven die het zwaar hebben zullen waarschijnlijk niet het geld in hun reserves stoppen maar meteen uitgeven. Daardoor circuleert je geld wat je daar uitgeeft veel vaker dan als je het uitgeeft bij grote stabiele bedrijven. Dat is een positieve impuls voor de economie die het nu toch zwaar heeft.

Zelf is de ander

Dat mechanisme van verschuiving in de breedste zin word ook wel arbitrage genoemd. Het is een mechanisme wat veel economen doet voelen dat de economie een elegant systeem is. Zoals je las is zowel voordeel voor jezelf zoeken als anderen helpen te doen in dezelfde actie. Als genoeg mensen deze prikkel doorzien zullen er meer mensen toehappen en deze deals pakken en deze bedrijven terugbrengen naar de werkelijke impact van de crisis en niet de conservatieve strategie van het nu.

Reageren is niet mogelijk.