Voordelen van thuiswerken

Voordelen van thuiswerken

Door de coronacrisis zijn veel meer mensen (al dan niet verplicht) thuis gaan werken. De ervaringen van werknemers verschillen nogal: de een vindt het geweldig, de ander heeft er wat meer moeite mee. Het is ook een behoorlijke verandering. Je mist de gesprekken met je collega’s, de sfeer op kantoor en de wekelijkse vrijmibo’s. Het ziet er naar uit dat thuiswerken voorlopig de norm blijft voor veel bedrijven. Om de moed erin te houden, heb ik een aantal tips. Er zijn namelijk ook veel pluspunten te bedenken!

Koffie
Misschien wel het beste aan het thuiswerken: je kunt je eigen lekkere koffie uitkiezen. Geen waterige oploskoffie meer! Daarnaast kun je thuis zoveel koffie drinken als je zelf wil, zonder dat je collega’s je raar aankijken. Mijn persoonlijke favoriet is Lavazza koffie. Lavazza heeft veel verschillende smaken, dus deze wissel ik regelmatig af.

Geen reistijd
Een ander groot voordeel vind ik de grote hoeveelheid tijd die ik nu overhoud, omdat ik niet meer naar kantoor hoef te reizen. Dit kost me normaal gesproken meer dan twee uur per dag. Naast de tijd die ik eraan kwijt was, vergde het me ook veel energie. Nu kan ik net wat langer in mijn bed blijven liggen en voel ik me de hele dag meer uitgerust. Dit is ook een voordeel voor mijn werkgever. Ik merk namelijk dat ik veel effectiever werk wanneer ik voldoende rust gehad heb.

Eigen tijdsindeling
Ook is het fijne aan thuiswerken dat je de tijd zelf kunt indelen. Je kunt daardoor meer dingen tussendoor doen, zoals even snel een was draaien. Een doktersafspraak hoeft daardoor ook geen (halve) vrije dag meer te kosten; dan werk je gewoon ’s avonds wat langer door. Daarnaast hoef je niet meer te wachten tot het eindelijk lunchtijd is, maar kun je eten wanneer je trek hebt. Je kunt je werk nu dus beter combineren met andere zaken.

Minder afleiding
Hoe leuk je collega’s ook zijn, ze zorgen wel voor veel afleiding. Zo begin je op maandagochtend standaard met een uitgebreide weekendbespreking, en eindigt de vrijdagmiddag ook weer op dezelfde wijze. De lunch duurt altijd net iets te lang, net als de koffiepauzes, en aan het eind van de dag merk je dat je toch weer niet alles heb gedaan wat je wilde doen. Als je thuis werkt, heb je hier allemaal geen last van. Je kunt in stilte werken, of met je favoriete muziek. Dit zorgt ervoor dat je veel productiever bent.

Reageren is niet mogelijk.