Een uitvaart plannen: Hoe?

Een uitvaart plannen: Hoe?

Iemand verliezen is een van de moeilijkste dingen die we meemaken in onze korte mensenlevens. Het is dan ook lastig om het mooi te maken, of om in zo’n situatie de positieve kant te zien. Een fijne uitvaart kan hierbij ontzettend helpen. Een goede uitvaartverzorger is een goed begin. Maar hoe zet je dat nu in elkaar?

Een goede, mooie uitvaart biedt alle nabestaanden, of het nu verre vrienden of geliefden zijn, een fijn moment van afsluiting, en hopelijk ook een bepaald niveau van vrede met wat er gebeurd is.

Het klinkt misschien als een nare of ietwat banale procedure, maar bij het organiseren van een uitvaart is het belangrijk dat je aan het begin een budget opstelt voor jezelf, en voor een eventuele uitvaartverzorger. Zo weet je precies hoeveel je er kwijt aan kan en wilt zijn, en hoef je je hier later ook geen zorgen meer om te maken. Een begrafenis is bijvoorbeeld prijziger dan een crematie, en ook andere factoren (zoals een mooie locatie) zijn helaas prijzige dingen. Overleg goed met de mensen om je heen en luister naar eventuele wensen van de persoon die is overleden over hoe en waar de uitvaart plaats gaat vinden.

Dan komt het moeilijkste, maar ergens ook het leukste deel: je mag gaan nadenken over alle herinneringen die je hebt met hem/haar. Welke bloemen vonden ze mooi, of hielden ze juist helemaal niet van bloemen? Welke muziek zouden ze draaien? Wat is de perfecte foto van ze, of ga je niet voor 1 foto, maar voor een slideshow? Wilden ze een uitvaart in een kerk, of onder een mooie boom in de zon? Deze dingen zijn uiteraard lastig om te bedenken, zeker als je die persoon ontzettend mist, maar tegelijkertijd is het ook een genot om nog een keer alles langs te mogen lopen wat hij/zij vond, dacht en was. Wees ook vooral niet bang om in overleg met je uitvaartverzorger een persoonlijke touch te geven aan de uitvaart van je geliefde. Als ze bijvoorbeeld een ontzettende passie hadden voor iets, of persé zouden willen dat iedereen in een bepaalde dresscode zou komen, dan is dat allemaal te regelen. Een uitvaart hoort een troostende ervaring te zijn voor zij die herinneren, en om het leven te vieren van diegene die er niet meer is.

Een ideale uitvaart, als die er al is, is zowel een somber als een blij moment. Een kans om samen te zijn met de mensen waar je van houdt, en de persoon te herdenken die je daar heeft gebracht. Mooi, toch?

Reageren is niet mogelijk.