Hypotheekvormen: blijf in vorm met de juiste voor jou

Hypotheekvormen: blijf in vorm met de juiste voor jou

Een huis kopen is voor iedereen een grote stap. Het is daarom goed om precies te weten wat voor soort hypotheekvormen er zijn om uit te kiezen om je te helpen met deze grote stap. Je wilt niet in de stress schieten als je erachter komt dat een andere hypotheekvorm beter was geweest voor jouw situatie. Van stress krijg je allemaal andere kwalen, en dat is ongezond! Daarom hier de hypotheekvormen die er beschikbaar zijn op een rij om te helpen met de beslissing. Er zijn maar liefst vijf hypotheekvormen: annuïteiten hypotheek, lineaire hypotheek, aflossingsvrij, bankspaar en verzilver.

Annuïteiten

Bij deze hypotheekvorm betaal je elke maand hetzelfde bedrag, zo lang de regeling loopt. De rente wordt met verloop van tijd lager, terwijl de aflossing omhoog gaat. Je start dus met een hoge rente, maar naarmate het einde is die vrijwel nihil. Het fijne aan deze vorm is dat je elke maand hetzelfde bedrag kunt inbudgetteren. Hypotheekvormen zoals deze zijn dan ook populair.

Lineair

Lineair betekent elke maand precies hetzelfde aflossingsbedrag betalen. Alleen wordt de rente met verloop van tijd ook steeds minder. Dus je betaalt elke maand een stukje minder, terwijl je aan het begin van deze regeling dus vrij veel betaalt.

Aflossingsvrij

Bij een aflossingsvrije hypotheekvorm betaal je alleen rente. Je lost helemaal geen bedrag af. Aan het einde van de regeling los je het hele bedrag van de hypotheek af. Dan heb je als het goed is genoeg tijd gehad om te sparen. Je kunt met deze regeling ook je hypotheek verlengen. Verder kun je ook een bedrag alvast aflossen om de rente te verlagen.

Bankspaar

Hypotheekvormen zoals de bankspaar betekenen dat er een spaarrekening wordt gemaakt. Op die spaarrekening wordt dan automatisch elke maand een bedrag gezet vanaf jouw eigen rekening. Op die manier heb je aan het einde genoeg gespaard om de boel af te lossen. Alleen is het rentebedrag altijd hetzelfde, dus houd daar rekening mee.

Verzilver hypotheekvormen

Deze hypotheekvormen zijn alleen geschikt voor mensen van 60 jaar of ouder. Je gebruikt het geld dat je anders zou krijgen als je je huis verkoopt al tijdens je pensioen. Je krijgt het dus vervroegd. Dan kun je in het huis blijven wonen en ook zelf beslissen waar je geld naartoe gaat. Zo heb je op je oude dag meer ruimte met geld. Hopelijk heb je zo wat meer inzicht in de verschillende hypotheekvormen en wordt het makkelijker om de keuze voor een hypotheek te maken bij het kopen van een huis.

Reageren is niet mogelijk.