Speelgoed van vroeger en van nu

Speelgoed van vroeger en van nu

Speelgoed van nu is erg anders dan het speelgoed van vroeger. Vroeger waren de kinderen meestal al blij met een paar blokken en een pop maar nu is het wel wat anders. Door alle bijzondere reclames die de kinderen allemaal zien worden ze helemaal enthousiast van het meest luxe speelgoed. Van een Playstation tot een honor telefoon, het kan tegenwoordig niet gekker. Maar eigenlijk is al dit media speelgoed niet goed voor de ontwikkeling van je kind. Doordat je kind nu alles van een beeldscherm zult leren zal dit verslavend werken. Door het simpele speelgoed van vroeger leerden zij kleine stapjes vooruit te zetten en nu via een Playstation of mobiel gaat dit allemaal veel sneller. Aan de ene kant is dit natuurlijk handig maar het is dus niet beter voor de ontwikkeling van je kind.

Oude klassiekers

Voor als je het misschien bent vergeten, hier wat echte voorbeelden van oud, klassiek speelgoed. We beginnen met een gouwe ouwe: de tol. Wat een frustratie als het niet lukte dat ding echt te laten draaien. En wat gaaf als-ie opeens toch een hele minuut bleef tollen! Net wat minder moeilijk, maar toch ook goed voor een hoog ik-gooi-dit-uit-het-raam-gehalte: ringsteken onder water. Zie de ringetjes maar eens zó door het water te laten dwarrelen dat ze op het stokje terechtkomen. Voor de échte creatievelingen onder ons was er Ministeck, waarbij je met minuscule plastic stukjes hele schilderijen maakte. Vroeger op feestjes konden we al niet zonder, en vandaag de dag trekken we het nog steeds tevoorschijn op partijen: Twister. Om te gíéren als je weer eens met je neusgat in de oksel van degene naast je zat. En dan als laatst: de Furby. Je kon ‘m aaien, tegen hem praten, met hem knuffelen en… je kreeg er een hele hoop aan onverstaanbare woorden en zinnen voor terug. Inmiddels is er een nieuwe Furby op de markt, die mensen massaal terug naar de winkel sturen. Hij heeft namelijk nogal wat eh… spelagressie.

Nieuw modern speelgoed

Tegenwoordig is het speelgoed wel een stukje anders dan wat we vroeger gewend zijn. De Furby poppen, de tol en Ministeck bestaan nog steeds. Toch grijpen de kinderen daar niet zo snel meer naar. Ze kiezen eerder voor de super coole spelcomputer, of de nieuwste Nintendo. Of een eigen tablet of mobiel waar je talloze spelletjes op kunt spelen wanneer je maar wilt. Dat is toch wat ieder kind wil? Harstikke leuk al die nieuwe uitvindingen maar pas dus wel goed op je kind dat hij of zij er niet de hele dag mee zit te spelen maar bijvoorbeeld ook nog lekker buiten speelt.

Reageren is niet mogelijk.