Wat is trespa en wat kun je ermee?

Wat is trespa en wat kun je ermee?

Ook in de bouw is men volop bezig met maatschappelijk verantwoorden ondernemen. Zo worden er bijvoorbeeld duurzame panden gebouwd en ook de innovatie en ontwikkeling op het gebied van nieuwe bouwmaterialen gaat gestaagd door. Maar wat soort nieuwe bouwmaterialen kennen we op dit moment en welke voordelen brengen deze bouwmaterialen met dit mee. In dit blog vertellen we je graag alles over het bouwmateriaal trespa.

Wat is trespa?

Dit bouwmateriaal is een soort van kunststof plaat alleen niet gemaakt van schadelijke ingrediënten. Voor dit bouwmateriaal is er alleen gebruik gemaakt van “natuurlijke ingrediënten”. Maar hoe kan een kunststof plaat nu gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten zal je, je misschien wel afvragen. Een plaat van trespa is opgebouwd uit allemaal verschillende laagjes. De bovenste laag, de onderste laag en de zijkanten (buitenste lagen) zijn voorzien van een ondoordringbare toplaag. Die is op zich niet heel bijzonder maar bij deze plaat gaat het voornamelijk om de binnenkant. De binnenkant is namelijk gemaakt van een laag geperste houtvezels. Toch is het wel de buitenkant die kenmerkend is voor deze plaat omdat deze laag ervoor zorg dat de plaat zichzelf een kunststof bouwmateriaal mag noemen. Dit materiaal wordt steeds vaker gebruikt in modernere gebouwen in de vorm van gevelbedekking, boeidelen, gevelplaten en windveren.

De voor- en nadelen van dit bouwmateriaal

Allereerst zijn de houtvezels op hoge druk en bij hoge temperaturen samengeperst. Hierdoor heeft het een erg hoge moleculaire dichtheid waardoor deze plaat extreem bestendig is tegen invloeden van buitenaf zoals vocht, grote temperatuurverschillen en het is UV bestendig. De plaat is daarnaast duurzaam en uitermate sterk. Mocht er ook een brand uitbreken of iets anders dan zal dit materiaal lang bestand blijven en niet zomaar instorten of smelten. Ook is het dus een prima en duurzaam materiaal voor gebouwen. Vooral vanwege de lange levensduur en natuurlijke ingrediënten wordt er steeds vaker voor dit materiaal gekozen. Echter heeft ook elk materiaal zijn nadelen. Deze platen zijn ijzersterk maar zijn daardoor wel minder goed in model te brengen. Dit houdt in dat een rechte plaat recht blijft en een gebogen plaat gebogen. Waar soms hout nog wel eens flexibel kan zijn is dat bij trespa helaas niet het geval.

Reageren is niet mogelijk.