Je hypotheek oversluiten. Waar moet je dan op letten?

Je hypotheek oversluiten. Waar moet je dan op letten?

Natuurlijk let je er bij het oversluiten van je hypotheek vooral op dat je voordeliger uit bent dan je was. Je sluit immers je hypotheek over om minder hoge maandlasten te krijgen. Maar kun je je hypotheek altijd oversluiten? Is je hypotheek oversluiten altijd verstandig? En wat is het eigenlijk?

Wat is het oversluiten van je hypotheek eigenlijk?

Toen je je huis kocht, heb je, zeer waarschijnlijk een hypotheek afgesloten. Een flinke lening om je eigen huis te kunnen financieren. Over dat bedrag betaal je flink wat rente. Je kunt er dan op een gegeven moment voor kiezen om eens te gaan kijken naar een andere hypotheekaanbieder die je hetzelfde bedrag tegen een lagere rente kan lenen. Maar ook na de rentevaste periode op je hypotheek kan het slim zijn om eerst om je heen te kijken voor je weer met dezelfde hypotheekaanbieder in zee gaat. Door je goed te laten informeren en door je goed in te lezen kun je zomaar flink goedkoper uit zijn per maand. Dit noemen we het oversluiten van je hypotheek.

Kan een hypotheek oversluiten altijd?

Ja. De vraag is alleen of het altijd verstandig is om je hypotheek over te sluiten. Want als je voor het einde van het contract wil overstappen naar een andere aanbieder, kan dat zomaar een flinke boete opleveren. De bank waar je de hypotheek hebt lopen heeft namelijk gerekend op jouw geld. En dus zal je een schadevergoeding moeten betalen wanneer je tussentijds wilt overstappen. Die schadevergoeding is een boeterente. Deze boeterente betaal je over het nog niet afgeloste deel van je hypotheek. Je boeterente berekenen voor je overstapt is dus zeer zinvol.

Kan ik ook mijn aflossingsvrije hypotheek oversluiten?

Veel mensen hebben een aflossingsvrije hypotheek. Dat is een hypotheek waarbij je alleen de rente over het geleende geld betaalt. Dit kan zorgen voor veel lagere maandlasten. Je kunt er vaak ook voor kiezen om een deel aflossingsvrij en een deel regulier af te sluiten. Maar kun je zo’n hypotheek ook onderbrengen bij een andere aanbieder? In veel gevallen kan dat. Laat je ook hierover goed informeren en zorg dat je precies weet wat je nieuwe maandbedrag wordt voor je gaat oversluiten.

Hoe kan ik dat geld bij elkaar krijgen?

Soms is het gewoon heel slim om over te stappen naar een hypotheek met een lagere rente. Zeker nu, nu de hypotheekrentes historisch laag zijn. Maar hoe kun je dan die boete betalen? Die kun je mee laten financieren in je nieuwe hypotheek. Zelfs dan kan het zijn dat je bij een andere aanbieder goedkoper uit bent. Dit omdat de rente op je hypotheek bij oversluiten een stuk lager kan worden. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je spaarpot om te keren om de boeterente te kunnen betalen. Het grote voordeel is dan dat je er in één keer vanaf bent. De boeterente is ook nog eens aftrekbaar van de belasting, dat kan het oversluiten van je hypotheek binnen de looptijd nog interessanter maken.

Reageren is niet mogelijk.