Blijven roeien met een blessure

Blijven roeien met een blessure

Sinds een paar maanden roei ik bij een studentenroeivereniging. Het is echt super leuk. Ik krijg er echt een kick van, en ik heb op de vereniging ook veel nieuwe mensen leren kennen, waarvan sommigen nu al goede vrienden zijn geworden. Omdat roeien een sport is die veel mensen pas later in hun leven oppakken, is het mogelijk om op een best hoog niveau te gaan roeien. Ook als je niet vanaf je vijfde al gedrild wordt, zoals bij bijvoorbeeld voetbal wel vaak het geval is.

Trainen

Wedstrijden roeien op hoog niveau leek me al heel vet. Een roeiwedstrijd geeft zoveel spanning, en je moet echt met de hele boot als één persoon zijn. Je raakt in een soort trance. Ik was dan ook door het dolle heen toen ik werd gevraagd voor de dames 8. Dat is een boot met 8 mensen. Als je goed samen in één ritme roeit, glijdt zo’n ding snoeihard over het water. De eerste paar trainingen waren zwaar. Ik moest nog veel aan mijn techniek verbeteren, en ik snoekte zelfs een paar keer. Snoeken betekent dat je bij het bewegen van de riem (wat mensen die niet roeien een roeispaan zouden noemen) de riem verkeerd in het water zet. Door de kracht van het water slaat de riem dan tegen je lichaam aan, waardoor je achterover kunt vallen en/of de boot veel vaart verliest. Maar het ging steeds beter en we werden echt één ploeg.

Blessure

Het ging met elke training beter. Totdat ik een paar trainingen geleden de boot in wilde stappen, en ik een enorme pijnscheut kreeg in mijn knie. Ik wilde niemand iets laten merken, want ik wilde per se de wedstrijd roeien die eraan zat te komen. Maar helaas, doordat ik de hele training de pijn verbeten had, kon ik de dag erna amper lopen. Laat staan keihard op mijn benen staan in de boot. Die wedstrijd heb ik moeten laten schieten. Maar stoppen met trainen, dat zou betekenen dat ik al de wedstrijden van het seizoen zou missen. Gelukkig had een van mijn coaches een tip, een kniebrace.  Ik was eerst wat sceptisch maar ging tóch maar eens kijken. Er zijn veel verschillende soorten op de markt. Voor lichte tot zwaardere klachten. Er zijn ook spalken, maar daarmee kun je uiteraard niet roeien. Dankzij de kniebrace deed het trainen geen pijn, en in combinatie met oefeningen die ik van de fysio gekregen hed om mijn bovenbeenspieren te versterken, kan ik nu weer roeien als vanouds.

Reageren is niet mogelijk.