Online medicijnen kopen: mag dat?

Online medicijnen kopen: mag dat?

Er is veel te doen rondom online medicijnen kopen. Natuurlijk is het geen geheim dat het verkrijgen van geneesmiddelen via internet een hoop gemak met zich meebrengt. De vraag is alleen: in hoeverre mag dit? Misschien belangrijker nog is de vraag: zijn online aanbieders betrouwbaar? De antwoorden zijn minder zwart-wit dan je misschien zou denken.

Niet (altijd) verboden

Om meteen met de eerste vraag te beginnen: online medicijnen kopen is in veel gevallen gewoon toegestaan, in sommige gevallen een grijs gebied en in andere gevallen simpelweg verboden. Je kunt drie categorieën onderscheiden.

‘Over the counter’ medicijnen

Allereerst zijn er de bekende middelen die ook bij drogist en inmiddels zelfs de supermarkt liggen. Deze zogenaamde ‘over the counter’ medicijnen mogen ook online verhandeld worden. Je hebt hier geen recept voor nodig.

Bepaalde receptplichtige geneesmiddelen

Voor andere middelen is een recept nodig. Online medicijnen kopen die onder deze receptpichtige categorie vallen, mag niet zonder recept. Er zijn aanbieders die een volledige service aanbieden waarbij een officiële arts het recept uitschrijft en vervolgens met dit recept via een gecertificeerde apotheek het medicijn kan worden uitgeleverd. Dergelijke aanbieders worden vergeleken op de website medicijnkopen.com. Op deze website vind je uitsluitend betrouwbare aanbieders.

Overige receptplichtige geneesmiddelen

Ondanks de mogelijkheid om vooraf een recept te krijgen, kun je niet zomaar alle medicijnen online kopen. Bepaalde geneesmiddelen, zoals veel antidepressiva, verschillende soorten slaapmedicatie (met uitzondering van melatonine) en een deel van de pijnstillers mogen niet via online wegen verkocht worden. Gebeurt dit wel, dan gaat het om een illegale aanbieder. Vaak wordt er dan ook geen recept vooraf uitgeschreven. Ook het online kopen van deze medicijnen is verboden.

Wanneer is online medicijnen kopen betrouwbaar?

Je las het hierboven al: er zijn betrouwbare aanbieders. Het vergt nogal wat uitzoekwerk om erachter te komen welke dit zijn. Wie zich dat werk wil besparen en een medicijn nodig heeft, doet er goed aan op medicijnkopen.com te kijken. Daar vind je de medicijnen die online verkregen kunnen worden. Ook zie je hier uitsluitend betrouwbare aanbieders.

Reageren is niet mogelijk.