Digitalisering in de gezondheidszorg

Digitalisering in de gezondheidszorg

Zowel de gezondheidszorg als de technologie ontwikkeld zich. We kunnen steeds meer meten en achterhalen met behulp van allerlei ingewikkelde systemen en apparaten. De digitalisering van de gezondheidszorg is dan ook een enorme trend dat zich op vele vlakken uitbereid. Steeds meer kunnen we monitoren met behulp van het internet. Dit wordt ook wel eHealth genoemd. Er wordt verwacht dat in 2030 het merendeel van de gezondheidszorg in 2030 digitaal zal gaan.

Smartphone thermometer

Eén van de ontwikkelingen van de aflopen tijd is de smartphone thermometer. De smartphone wordt steeds voor meerdere doeleinden gebruikt. Zo ook om het weer te meten. Er bestaat een applicatie waarbij een apparaatje uitsluit via het headset gaatje. Dit apparaatje kost, afhankelijk van de versie, tussen de 20 en 30 Euro. Hierdoor weet je precies hoe warm het in jouw omgeving is.

Ook bestaat er een app waarmee je de tempratuur van een baby kan meten. Deze thermometer stop je ook in de audio-ingang van je smartphone. De sensor houdt je enkele centimeters boven het hoofdje van de baby. Na een paar seconden komt de temperatuur tevoorschijn.

Zelfdiagnose door patiënten

Steeds meer kun je als patiënt thuis meten en monitoren. Digital self-care betekent dat mensen zelf hun medische klachten gaan onderzoeken. Je kunt bijvoorbeeld zelf een bloedtest thuis doen, om bijvoorbeeld cholesterol en triglyceriden in het bloed te meten. Zwangere vrouwen kunnen zelf weeën meten door middel van een sensor die op de buik wordt gedragen. Ook kun je zelf je urine testen met je smartphone op 25 mogelijk ziektebeelden. Tevens kun je zelf je gewicht, vetpercentage en omtrek meten en bijhouden door middel van verschillende fitnessapps. Een ritje naar de huisarts is dus bijna verleden tijd!

Digitaal dossier

Aangezien de apparatuur steeds slimmer wordt, kan het automatisch meer patiëntgegevens integreren en actuele statussen bijwerken. De dokters, artsen of zorgmedewerkers kunnen zo de real-time gegeven zien. Hierdoor kunnen er betere gefundeerde beslissingen nemen. Zorgprofessionals werken steeds meer met een tablet en verzorgenden bekijken en rapporteren in het dossier met hun mobiele telefoon. Dokters en verpleegkundigen besteden momenteel tot 70 procent van hun tijd aan administratieve taken. Het online bijhouden van het dossier werkt veel sneller, zodat de overige tijd kan besteed worden aan aandacht voor de patiënt.

Digitale gezondheidszorg zal de ervaring van de patiënten verbeteren en de kwaliteit van de zorg verhogen. Echter bestaan er nog risico’s over de beveiliging van deze persoonlijke data. Totdat er nog geen goede databeveiliging is gevormd, zal het nog even duren voordat alle digitale veranderingen daadwerkelijk geïmplementeerd worden.

Reageren is niet mogelijk.