Ga toch lekker fietsen!

Ga toch lekker fietsen!

Nederland staat bekend om de fietsen. Overal waar wij heen gaan, zijn fietsers te vinden, en voor een goede reden. Fietsen heeft talloze voordelen. Het is vooral bevorderend voor de gezondheid, maar is ook goed voor het milieu en samenzijn. Dus in plaats van de auto te pakken voor kleine einden, ga eens fietsen! Het maakt niet uit of dit op een normale fiets of een e-bike is: de bewegingen worden gemaakt en de voordelen zullen meegepakt worden. Maar ga je voor iets meer gemak? Dan zeg ik, e-bike kopen!

Lichaam

Fietsen is fantastisch voor het lichaam. Het kan vele ziektes voorkomen, zoals diabetes type 2 of hart- en vaatziekten. De bloedvaten worden erdoor flexibeler, sterker en slibben minder snel dicht. Het hartritme wordt tijdens het fietsen versneld en het bloed gaat sneller stromen. Daardoor worden de goede voedingsstoffen sneller aangevoerd in het lichaam en worden de slechte afvalstoffen sneller afgevoerd. Ook wordt het bloed sneller gevoerd naar de hersenen toe, waardoor er meer zuurstof naar de hersenen gaat. En dit gebeurt allemaal als er elke dag twintig minuten gefietst wordt.

Een klein halfuurtje fietsen per dag verbetert ook de spieropbouw. Tijdens het fietsen worden niet alleen de beenspieren gebruikt, maar ook spieren om te sturen, extra kracht te zetten en balans te houden. Deze moeten allemaal samenwerken en worden bij regelmatig fietsen zeker getraind.

Als laatste is het goed voor de gezondheid omdat fietsen een lage belasting van het lichaam is. Omdat je op een fiets zit, worden de enkels en voeten niet belast om het hele gewicht te dragen. Er zullen dus minder blessures ontstaan. De soepele bewegingen van fietsen helpen ook om gewicht te verliezen.

Geest

Naast het lichaam is fietsen ook goed voor de mentale gezondheid. Fietsen geeft veel ontspanning. Door in de buitenlucht te zijn, ontspant het lichaam en de geest en het geeft een gevoel van vrijheid. Het zonlicht remt de stresshormoon, waardoor er minder stress ervaren zal worden. Het halfuurtje per dag kan ook zorgen voor betere en meer slaap. Het fietsen zelf zorgt voor meer energie. Fantastisch is het dus om te fietsen naar huis na het werk. De stress wordt achtergelaten, er komt energie vrij om ’s avonds nog iets voor elkaar te krijgen en daarna heerlijk te gaan slapen.

Natuur

Fietsen is goed voor het milieu. Er komen geen uitlaatgassen vrij en er hoeft geen benzine gekocht te worden. Dit is weer een leuk voordeel voor de portemonnee. Dagelijks een eindje fietsen heeft dus vele voordelen: het is goed voor het lichaam, de geest en de natuur en het lokt je naar buiten. En het leukste is dat iedereen het kan!

Reageren is niet mogelijk.