Zo bereid je, je voor op een presentatie

Zo bereid je, je voor op een presentatie

Zowel of school als tijdens je werk krijg je ermee te maken, presenteren. Niet iedereen zijn lievelingshobby zullen we maar zeggen. Veel mensen voelen zich tijdens een presentatie niet op hun gemak. Alle ogen in de zaal zijn op hun gericht en ze moeten al deze mensen ook nog eens toespreken. Dat kan inderdaad wat eng zijn. Toch scheelt het al een hoop als je jezelf goed voorbereidt op een presentatie. Hoe je dat doet? In dit blog hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet.

Oefenen, oefenen en oefenen

Meestal ben je op de hoogte van het feit dat je een presentatie moet geven. Dit is zeker het geval bij een grote presentatie. Je kunt jezelf op deze presentatie voorbereiden door te oefenen voordat je de presentatie in het echt geeft. Door te oefenen kunnen je namelijk je presentatie nog aanpassen mocht dat nodig zijn. Daarnaast weet je ook wanneer je wat gaat zeggen en bij welke dia’s. Hierdoor geef je jezelf eigenlijk handvaten en weet je waar je aan toe bent zodat je met een veel beter gevoel aan je presentatie begint. Daarnaast wordt je door oefenen ook beter in iets. Denk bijvoorbeeld aan fietsen. Fietsen hebben we moeten leren. Nu we ouder zijn is het eigenlijk niet meer voor te stellen dat we niet kunnen fietsen. Door iets te oefenen wordt je er goed in en dat werkt ook zo met presenteren.

Zorg ervoor dat je, je spullen op orde hebt

Niets is zo vervelend als het niet op orde hebben van je spullen. Niet alleen voor jou maar ook voor je publiek. Zorg daarom altijd dat je, je spullen op orde hebt en dat je een plan B en misschien wel een plan C hebt. Wat we hiermee bedoelen te zeggen is dat je moet zorgen voor een back-up. Wat nou bijvoorbeeld als je computer opeens vastloopt en je geen presentatie meer hebt. Zorg er daarvoor voor dat je, je presentatie altijd op een usb stick hebt staan. Of dat je laptop het wel doet maar dat er geen geschikte kabel op de locatie is voor jouw displayport. Zorg er voor dat je dit soort dingen voorkomt door zelf als je spullen mee te nemen en een plan B te hebben zowel je presentatie op een usbstick, een eigen displayport kabel en andere benodigdheden die van pas kunnen komen bij jouw presentatie.

Wees op tijd

Op sommige dingen hebben we helaas geen invloed maar deze dingen kunnen ons wel flink tegenwerken zoals bijvoorbeeld het verkeer of het weer. Zorg daarom altijd dat je ruim op tijd weggaat van huis of je werk. Creëer voor jezelf een buffer van een half uur zodat je in ieder geval altijd op tijd bent en je rustig je spullen kunt neerzetten. Hierdoor hoef je niet te stressen en kunt je met een fijn gevoel aan je presentatie beginnen.

Reageren is niet mogelijk.